Pages

Mencari Lagi 28,936 Yang Hilang...

SEGMEN WAJIB TERJAH!!..=)


berminat? untuk pengiklanan..promosi RM 10 dua bulan(iklan + review blog)..email ke itsaboutfashion@gmail.com

Monday, June 24, 2013

Resepi Kek Batik yang simple..Lain dari yang Lain!!



Ha..sinh AK nak share resepi kek batik...dah la mudah...coklat die pulak ala2 cadbury gitu..best sgt3!!dalam masa 2 hari, 4 loyang kek batik AK dah buat..jamu kawan2...sebab semua cakap sedap gilaaa...tq to the resepi Cik Hidayah maslan..(one of my bestie..=))..Ok rasanya korang pon xnak dgr AK membebel, lets straight to the resepi..

Bahan2:

200g milo..
1 bar buttercup (250g)
2/3 susu pekat manis
3 sudu serbuk koko
Biskut meri secukup rasa (sebab biasa kan kita guna 1 paket penuh biskut merry, tp resepi ni lain..xperlu banyak2 biskut meri...menjimatkan..but the result sama mcm biskut merry yg kita letak berlambak2 dalam 1 loyang..)

Cara2:

1) Panaskan buttercup dalam kuali..time ni pasang api kecil/perlahan ya..sampai semua butter cair...

2) Bila semua butter dah cair, masukkan milo dan susu..masuk and kacau...masukkan sikit2 then kacau sampai semua milo tu agak2 tak berketul...susu kalau nak kurang manis, kurangkan..ikut uols la..tp AK guna 2/3..if suka milo, boleh lebihkan milo..=)

3) Lepas semua milo and susu digaul rata and tak berketul, masukkan 3 sudu serbuk koko..

4) Gaul rata, sampai adunan tersebut agak2 kental dan berkerak/pekat...

5) Bila dah agak2 nak pekat, korang pergi ke part prepare loyang..=)

6) Lapik loyang dengan plastik..sebab untuk elakkan kek batik kita melekat kat loyang and mudah untuk dikeluarkan..Lebihan buttercup kt kertas tu tadi...sapukan kt plastik yang korang lapik loyang k..=)

loyang yang dilapik dengan plastik...dan siap diisi lapisan biskut merry

7) Patah2 kan biskut merry, susun biskut merry dalam loyang..suka hati korang la nak susun rapat2 or jarak2...AK suka buat rapat2..lepas susun 1 layer, tuang adunan bahan2 tadi smpai menutupi lapisan pertama..Then susun lagi layer kedua dengan biskut merry...Sama step 7...ulang2 step 7 sampai habis adunan tadi menutupi semua biskut merry..

8) Done..masukkan dalam peti sejuk..biarkan semalaman..esok makan..yummyyy!!!

Mesti anak2/mak budak/bapa budak/rakan2 semua suka..trust me!!

tadaaa..siappp!!perhatikan susunan biskut merry..cantik je..tak macam kek batik yang kita selalu buat =)

100% satisfied...=) 

SILA LIKE :D

1 comment:

Cik Gee said...

mesti manis kan..... last sy makan kek batik, pening kepala sy dibuatnyer... ting tong ag.. O_o

Post You May Like..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

jOm LoRat2 kt Blog OranG LaEn!!!