Pages

Mencari Lagi 28,936 Yang Hilang...

SEGMEN WAJIB TERJAH!!..=)


berminat? untuk pengiklanan..promosi RM 10 dua bulan(iklan + review blog)..email ke itsaboutfashion@gmail.com

Saturday, March 26, 2011

GoodBye Junior....

Terasa nak tulis entry ni..di saat tulis.air mata berjujuran jatuh..terkenang betapa malangnya nasib Junior....Ku ambil Junior di rumah Damia, kawan kakakku. Kerana terlalu menginginkan seekor bertina untuk dipasangkan bersama Choco, arnab jantanku. Choco seekor arnab yang mudah mendengar kata, bijak, memahami setiap yang dituturkan oleh tuannya...

"Choco...come here.."..panggil ibuku....

Choco akan melompat2 kecil ke arah ibuku...

Kadang2, bila dimarahi...Choco akan duduk di dalam longkang tanda merajuk..

Kedatangan Junior di rumah membuatkan hidup Choco sempurna...Di mana ada Choco...di situ ada Junior...Mereka selalu bersama...Hobi Choco ialah membersihkan bulu Junior..Such a sweet couple...

Ini disaat mereka baru jumpa..memang kami sengaja asingkan dahulu...jikalau takut mereka bergaduh...tgok..sweetkan..Choco cuba selamatkan Junior untuk keluar dari sangkar...

"Choco hilang.."...message pendek yang kuterima melalui adikku...

"What??Siapa curi??"...fikir ku ketika sedang sibuk menghadap laptop di dalam hostel...

"Choco jinak...jadi kereta yang lalu lalang mungkin ambil dia..."..cerita ibuku..ringkas..yup..memang Choco jinak...bila habis makanan di rumah kami...dia akan lintas jalan ke rumah depan untuk makan...pandai ko Choco....dapat makan banyak....orang rumah depan pon sayang ko...

Choco...jinak sangat...

"O..mungkin masa mahu melintas..kereta depan ambil.."..masing2 mula membuat andaian....

"Tak pon orang Nepal...diorang makan daging arnab"...tiba2 ayahku bersuara....

"Oh Noooooooooo....kurang ajarnye Nepal!!ambil arnab kitorang...ambil la arnab daging..."...seakan tidak dapat menerima kenyataan jika Choco dibuat satay....

Sepanjang perkahwinan...mereka dikurniakan 8 ekor arnab....tetapi...

Malangnya, anak arnab tersebut..7 ekor (4 ekor di kelahiran pertama dan 3 ekor di kelahiran kedua)...telah dimakan oleh tikus dan biawak...Hilang dalam sekelip mata....

"Penat kitorang jaga..."..menangis kakakku di saat pemergian anak-anak arnab yang telah berusia lebih kurang sebulan....Dimakan oleh tikus kerana, menurut sumber, anak arnab akan mempunyai bau bila seminggu atau dua minggu dilahirkan dan itu MUNGKIN menarik minat tikus (pemangsa) untuk memakannya...

"Junior2...kalau aku jadi kau...meroyan aku..."...

Junior disaat itu sibuk membau-bau bekas tidur anaknya yang hilang itu...Tergambar wajah sedihnya...

Hari ini...disaat sedang tidur....vibrate hp mengejutkanku....

"Junior mati..."...message dari ayahku tetapi ku tahu ianya dari adikku...

Segera menelefon ayahku...adikku menjawab sambil menangis...

"Junior mati...Junior mati tanpa kepala....kucing makan dia...abah tengah tanam die kat belakang rumah.."...di saat mendengar...air mata bergururan..tetapi ku tahan suara terketar2 menunjukkan aku tabah menghadapi dugaan...lalu kuletak telefon agar tidak menambah kesedihan adikku...dia yang berada di rumah..kami masing2 di asrama...dia yang menjaga...dia yang melihat segala...

Moga Junior tenang di sana...derita sungguh hidupmu...suami hilang tanpa dikesan....anak tiada dimakan binatang...dan kau...kau mati tanpa kepala....

Goodbye Junior...(Junior time kecil..)



R.I.P to Junior...We love you and We are sorry coz tak menjaga kau di saat kau menghadapi saat kematian...
SILA LIKE :D

6 comments:

enjoyurlife said...

comeynyerrr..sy xley tgk pet...gerammnyerrr...mmg cute...:-))

mia.lia said...

alaaa..siannye..sbr la ye..
dia mmg akn pegi pon :)
nyway.. junior cute ;D

Alinkiwi said...

waaa....sedey sangat...memang die akan pergi...tapi not dis way...macam kejam giler....

krole said...

wuahh cumilnye..!!!majuk dok longkang ngeee~

KasihPena said...

wahhh...comelnye...semalam g rabbit farm...memang best la...

LennMommaChubby said...

Sedih la baca n3 ni.. Huhuhhh..... Kalau psal pets2 yg mati ni memang hati aku cepat tersentuh...

Post You May Like..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

jOm LoRat2 kt Blog OranG LaEn!!!